Tuesday, December 24, 2013

Travelog si T H I N K E R.



[20-24 disember 2013]


[A journey of a thousand miles begins with a single step..]


Dari satu perjalanan ke satu perjalanan.
Belajar dari alam,
Mata juga tidak berhenti merenung, menikmati dan menghayati.
Patutlah, org cakap “jauh perjalanan luas permandangan”
Dan kali ni, betul betul rasa erti musafir tu sendiri.
Kalao dulu, perjalanan singkat dr DQ-MELAKA. {Bas, KTM, perebet}
tak terasa sangat perjalanan tuu.

Kali ini lain.
Ye, lain.
Berbeza.
Ye, berbeza.

Mula mula pergi ke Gombak.
Ke rumah sedara. 3 hari 2 malam.
Takmo nak cite pnjang tntg ni. Yg penting best! Hehe~

Selepas itu,
ke rumah sorg sahabat. [sahabat kelas tasmik dr sem1-sem6, pernah jadi roommate selama setahun]
nak katanya, kami memang rapat la. Hee^^ dia adalah NUR IFFAH IDRIS. Si MASYI + SEMPOI.
Dua hari di rumah dia, mcm2 la dapat. Lagi2 ad si kecil FATEH anak buahnya. Memang si comel.
One main point is, ERTI DAN MATLAMAT USRAH. Ye, itu yg aku dapat.
Ok, rindu pula tetiba menyinggah. 

The next destination,
My sahabat jannah’s house ^^,
tp sebelum tu, kami p klcc dulu.
Bersama beberapa sahabat yg laen. Haa, Ini nikmatNYA yg tidak di sangka sangka.
Mgikut perancangan,  tiga org sahaja. Aku, cik syafiqah dan cik amirah.
And guess what, DIA tambah lagi dua org. sweet kan?
Si adik adik yg maneess. Hazirah dan Nadhirah.
Waktu tu, senyum lebar je..
Tu la org cakap “our life may not be going the way we planned it, but exactly the way ALLAH planned it”.
Kami bertazkirah zohor di masjid shakirin kt klcc tuu.
Dan setiap org berkongsi.
Sentap oh sentap, Allah titip wasilah tentang erti dakwah itu.
Sero nak nanges bena, tp stay bajet bajet poyo. Macam cool macam cool. Ehee~
Dan kerana itu org bilang DAKWAH ITU CINTA”. Punya maksud tersirat dan tersurat!
Selepas tu, kami pergi makan dan ke destinasi masing2.

Next station. Setiawangsa Setiawangsa.
Hoyeah! Sampai sudah ke rumah si sahabat. “CIK LANGIT”
Senyum lebar lagi. Dan kali ni, lagi lebar. Sampai terkoyak bibir. ok, hiperbola je tuu~ hihi.
Alhamdulillah ‘ala kulli hal, Alhamdulillah ‘ala kulli ni’mah :’]
Allah izinkan. Kaki ini sudah melangkah. Nafas ini turun dan naik. Maseh seperti biasa.
DIA bg peluang. Sebenarnya, takut juga andai kata peluang ini tidak digunakan dgn baik.
Hati ini tak berhenti mgucap kalimah itu. Subhanallah Alhamdulillah Allahu Akbar.

Hee, part paling muka cover poyo.
Part dengan family dia.
Sebab sebab sebab,
Rase rindu dgn family ni menggunung tinggi!~ haiyark.
Btw, sahabat yg ku chenta., bahawasanya saya seronok dpt spend sedikit masa bersama awk. Alhamdulillah ^^,
Engat, tiada kekurangan yg kuhitung!
Dan at last, pejam pejam dan celik. Da nak blek daa diri ini utk ke destinasi seterusnya.
Kaki melangkah pulang berbekalkan tawakal yg menggunung.
Sahabat hntar sehingga ke muka pintu rumahnya.
Sedih juga bena, sebab mcm takut mcm takut. Sebab kite taktau selok belok kawasan tuu.
Tp, stay poyo lagi namun muka da mula mcm baby cengeng nak minta gula gula. Hihi.
“fi hifzillah”. Haa, tu kalimah yg kluar dr mulut si sahabat. tsk tsk.
Dan teringat sesuatu, “Allah itu ada, malah sentiasa!”.
dan sebelum kaki melangkah kluar dr rumah., aku tinggalkan surah thoha buatmu, ukhti.


Dear sahabat jannah,
Syukran ‘ala kulli sya’i. maziltu fi hubbik J
Maaf atas segala kekurangan.

Bermulalah perjalanan baru.
Bertemu sahabat seperjuangan di kl sentral.
Pergi ke Gombak sekali lagi berjumpa cik iffah.
Dan last sekali menuju ke rumah PUAN NORZAWANI di klang.
Sungguh la,
Kini semakin sedar., PERJALANAN DAKWAH ITU SUMPAH PANJANG!
Moga Allah redha. Moga Allah berkati perjalanan ini.
Moga ia bermanfaat.

"Katakanlah : Berjalanlah di muka bumi, maka perhatikanlah bagaimana (Allah) memulai penciptaan (makhluk), kemudian Allah menjadikan kejadian yang akhir, sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu".
Surah al-'Ankabut : 20.



O Allah, guide us all the way to your JANNAH~




# entry kali agak panjang. Wink2!
Dah kate travelog. Weee~
dan sebenarnya, jaulahku tidak berhenti disini saja. ada lagii.
hoyeah!~ yg tu cerita kemudian laa. eheee~






***





No comments: